FASCIA RELEASE

Wat is Fascia Release

Fascia Release is een veilige en zeer effectieve therapie waarvan de resultaten een langdurige werking hebben.
De medische benadering bij pijn is meestal het verstrekken van pijnstillers, echter wordt er in veel gevallen voorbij gegaan aan de ware oorzaak ervan.
Trauma, ontstekingen en chirurgische ingrepen veroorzaken blokkades in het myofasciale systeem. Het resultaat hiervan is een enorme spanning in deze weefsels. Deze spanningen veroorzaken klachten bij patiënten die helaas vaak onbehandeld blijven.
Pijnstillers geven in dit soort gevallen wellicht een korte verlichting, maar bieden in geen geval een permanente verbetering of oplossing van de problemen.

Wat is Fascia

Fascia is het weefsel dat alle spieren en organen omhult en alles in het lichaam met elkaar verbindt. Het is direct onder onze huid aanwezig maar tevens omhult fascia onze hersenen, ons ruggenmerg, onze organen en onze spieren. Dit noemen we een fasciaal netwerk. Het verbindt alles aan elkaar en maakt het lichaam tot een samenhangend, functionerend geheel.

Het fascia netwerk kun je het beste vergelijken met een sinaasappel als je een partje van een sinaasappel doorsnijd, zie je binnenin een structuur van verschillende vliesjes/velletjes met ruimtes en vocht/sap van de vrucht zelf. Zo zit het fascia netwerk ook in elkaar!

Beperkingen in het fascie

Ontstaan onder andere door fysieke oorzaken (bijvoorbeeld trauma, verkeerde belasting of operaties) of door chemische oorzaken (bijvoorbeeld voedingsstoornissen of hormonale invloeden). Onverwerkte emoties kunnen zich ook vastzetten in het bindweefsel. Het weefsel verdikt zich daar (verklevingen), waardoor de elasticiteit vermindert en tenslotte verloren gaat. De fascie vormt als het ware een harnas om de spier waardoor deze niet meer vrij kan bewegen.

Ook ontstaan verklevingen door trauma of ontstekingen waardoor de fascielagen niet meer langs elkaar glijden. Op het omliggende weefsel wordt dan een grote trekkracht uitgeoefend die zelfs zo sterk kan worden dat de patiënt zich niet meer kan ontspannen.
Beperkingen van de fascie kunnen pijnlijk zijn en veel stijfheidsklachten geven. Deze beperkingen zijn zeer goed te behandelen met Fascial Release Therapie. Het is een enorm effectieve therapie en na afloop hebben de meeste mensen een sterk gevoel van vrijheid.