Fascia Fit

De privé Fascia Fit instructieles is doelgericht om problemen zoals instabiliteit te voorkomen.

Wil jij ook letterlijk prettig in je vel zitten? Lees dan op deze pagina de uitleg over Fascia.

Wat is fascia?

Fascia zijn de vliezen rond spieren, gewrichten en organen. Fascie is een drie dimensionale bindweefselstructuur. De fascia loopt tevens van top tot teen als een spinnenweb in het bindweefsel door ons lichaam. De fascia vormen een verbindend netwerk.

Waar dient Fascia voor?

  • mechanische steun, stabilisering en beweging
  • verdediging tegen giftige en lichaam oneigen stoffen
  • stofwisseling tussen bloed en organen
  • krachtoverdracht naar omliggende structuren
  • krachtgeleiding via ligamenten of peesvliezen
  • fixatie van de huid in onder andere gezicht, voetzool en handpalm
  • bescherming tegen druk
  • scheiden van structuren

Wanneer kan het fout gaan?

Door bijvoorbeeld een foutieve, continue beweging (slechte houding bij zit- of loopbeweging, verkeerde beweging bij sport, etc.) die de stabiliteit en mobiliteit beschadigd, kunnen er problemen ontstaan. Delen van het lichaam die ten opzichte van elkaar behoren te bewegen, kunnen in fasciale en neurologische processen gaan vastzitten, wat onderlinge beweging onmogelijk maakt. Dit resulteert in stagnatie of mechanische overbelasting, soms zelfs in verder afgelegen lichaamsdelen.

Vooral bij chronische klachten zijn er vaak verschillende weefsels in een groot deel van het lichaam betrokken. Er worden dan ook meerdere delen van het lichaam behandeld bij de Fascia Fit oefeningen aangezien fascia een verbindend en communicerend netwerk is. Verdikt bindweefsel kan ervoor zorgen dat je gewrichten niet goed bewegen, waardoor je moeite hebt om je evenwicht te bewaren.
Voor een goede houding is het dus belangrijk om het bindweefsel soepel te houden. Hoe minder spierspanning er is, hoe soepeler je bindweefsel is en hoe meer bewegingsvrijheid er voor je spieren is. Je bent dan beter in staat om onverwachte bewegingen te maken, zoals je balans herstellen bij een misstap zodat je niet valt.